27 Ocak 2013 Pazar

2012'nin 'En iyi televizyon kullanımı' Pınar iyi uykular diler

2013 Felis için hazırlıklara devam ederken 2012 Felis birincilerine de zaman zaman bu blogda yer vereceğim. Geçtiğimiz yıl 'En iyi televizyon medya kullanımı' kategorisinin birincisi Pınar'ın 'Pınar iyi uykular diler' isimli projesiydi.

'PINAR İYİ UYKULAR'


Bu projeyle Pınar çocukların süt içme alışkanlıklarını arttırmayı hedeflemiş. Zamanlama olarak uyku öncesi saatler seçilmiş.

2010 yılı sonunda RTUK tarafından başlatılan çocuklara uyku saatini hatırlatan uygulamayla televizyon kanallarında 21:30’da çocukların uykuya gitmesini hatırlatan bantlar yayınlanıyordu. RTUK’ün bu sosyal sorumluluk projesiyle işbirliği yapmak isteyen Pınar uzun çabalar sonucu RTÜK'ten izin almayı başarmış. Alınan izin sonucunda televizyon kanallarının bir çoğunda aynı anda 'Pınar iyi uykular diler' bantları yayınlanmış.

Proje Universal McCann'e ait. McCann bu proje dahil Felis 2012'den beş ödül kazandı.

Artık sokağa değil, dijitale hakim olan sandığa hakim oluyor

Sokağa hakim olan sandığa da hakim olur’ kuralı çoktan değişti. Artık dijitale, sosyal medyaya hakim olan sandığı alıyor. Kasım 2012’deki Amerikan Başkanlık seçimleri bunun en son örneklerinden birisiydi. Time dergisinin hazırladıgi ‘Seçim Özel Sayısı’nda Adam Sorensen şöyle diyordu: ‘Gürültülü bir savaş alanı olan modern başkanlık kampanyalarında, sosyal medya adaylara ve destekçilerine daha çok çirkefleşme olanağı sağlıyor. İğnelemeler Twitter mesajlarında hızla yer alıyor, destek cümleleri ise Facebook’ta çabucak yayılıyor.’ 

‘Bu sosyal networkler aynı zamanda adayların seçmenlere ilettikleri mesajı test etmesi için yeni olanaklar sağlıyor. Onların faydalı data toplamasını ve seçmenlerle iletişim kurmalarını sağlamanın yanısıra, gönüllüleri daha kolay organize etmek konusunda yeni yollar sunuyor. Amerikan yetişkin nüfusunun neredeyse yarısı sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Barack Obama ve Mitt Romney ise buralarda oy toplamak için adeta savaşıyorlar.’ Time sosyal medyadaki çarpışmalar için birkaç çarpıcı örnek verirken kampanyaların sosyal medyada geniş kitleler tarafından takip edildiğini belirtiyor ve bu seçimlerde başka bir noktaya da dikkat çekiyordu: ‘Bu seçimlerde asıl odak noktası başkanlardan çok danışmanlardı.’

Romney’nin baş danışmanı ve baş stratejisti Eric Fehrnstrom ve Obama’nın uzun süredir çalıştığı siyasi danışman David Axelrod bu çatışmadaki en renkli taraflardı. Örneğin 3 Nisan’daki diyalog şöyle geçiyordu:

Eric.: @davidaxelrod David, Romney’nin MadMen zaman diliminde yaşadığını söylüyor. Yani işsizlik azken ve ekonomi büyürken mi demek istedin?

David A.: @EricFehm Hayır, Rusya bizim en büyük rakibimizken, patronlar kadınların sağlığı konusunda diktatörlük yapabilirken ve ‘Etch-a-Sketch’ politik stratejiden ziyade hala bir oyuncakken.

Peki sonuç ne oldu? 

Twitter’da (Kasım 2012 ortası) 23,5 milyon izleyeniyle, Facebook’ta 33,5 milyon kişinin beğendiği ve 2 milyondan fazla kişinin hakkında konuştuğu Obama seçimleri beklenenin aksine hiç zorlanmadan rahat bir şekilde kazandı.

Obama’nın rakibi Romney’nin sosyal medyadaki tablosu ise o tarihte şöyle idi: Facebook’ta 11,9 milyon beğenen, hakkında 1 milyon civarında kişi konuşuyor ve Twitter’da ancak 1,8 milyon izleyiciye ulaşabilmiş durumda.

‘BU KOLTUK DOLU’ 

2012 ABD baskanlik seçimlerinde, bazı unutulmayacak olaylar da yasandi. Bunlardan birisi ‘Boş Koltuk’ vakasıydı.

Clint Eastwood, Ağustos ayının son haftasında Cumhuriyetçi Parti'nin Ulusal Kongresinde Mitt Romney’i destekleyen bir konuşma yaptı. Clint Eastwood konusmasini yaparken yanında boş bir sandalye vardı. Eastwood sandalyede Obama oturuyormuş gibi onunla sohbet edercesine konuşmuş ve bu yolla Obama’nın başkanlık koltuğunu dolduramadığını da ima etmişti.

Eastwood’un esprileri Cumhuriyet’çilerden büyük alkış almıştı. Ancak Obama Easwood’un konuşması biterken başkanlık koltuğunda arkası dönük çekilmiş fotoğrafını Twitter’da yayınladı. Obama’nın resimle birlikte gönderdiği mesaj ise ‘This seat is taken’ (Bu koltuk dolu) idi. Bu tweet öylesine bir viral etki yarattı ki ve medyada o kadar yer aldı ki Cumhuriyet’çilerin kongre haberleri bu tweet’in gölgesinde kaybolup gitti.

9 Ocak 2013 Çarşamba

En iyi mizah dergisi kapağı: Duymadım, görmedim, bilmiyorum

MediaCat'in geleneksel 'yılın en iyi gazete manşetleri, dergi kapakları ve mizah dergisi kapakları'nı büyük bir jüriyle birlikte Aralık ayı ortalarında seçtik. Jüride bir çok ünlü gazeteci, ve televizyoncunun yanı sıra karikatüristler, reklam sektöründen ve iş dünyasından önemli isimler yer aldı.

Tüm yıl boyunca yayınlanan mizah dergilerinin kapaklarını değerlendirdik ve 5 Ocak 2012 tarihli Uludere faciasını konu alan Uykusuz kapağı birinci sıraya oturdu. Uludere’de savaş uçakları tarafından bombalanarak hayatını kaybeden 35 vatandaşımızın haberinin internete düştükten tam 12 saat sonra televizyonlarda yayınlanmasını kapağına, “üç maymun”a gönderme yaparak taşıyan Uykusuz, üç büyük haber kanalının logolarına da kapağında yer verdi ve bu kapak yılın en iyi mizah dergisi kapağı seçildi.

İkinciliği ise 5 Şubat 2012 tarihli Penguen kapağı kazandı. 'Türkiye'de güzel şeyler de oluyor' başlığı ile yayınlanan Penguen kapağında Başbakan Tayyip Erdoğan yer alıyor ve Türkiye'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde en fazla mahkum edilen ülkeler arasında yer aldığı vurgulanıyor.

10 Mayıs 2012 tarihli Penguen kapağı üçüncülü kazanırken en iyi 10 mizah dergisi kapağı listesine de en fazla Penguen kapakları girdi.