9 Eylül 2012 Pazar

Medya nereye gidiyor?

Dört büyük grubun medya grup başkanlarına sorduğumuz sorularla medyanın dünü, bugünü ve yarınına ışık tutmaya çalıştım.

MEDYADA İYİ ŞEYLER OLUYOR 
Türkiye’de medya beş yıl Öncesine kadar Meksika-Brezilya dizilerini ithal eden, yayınlayan bir endüstriydi. Oysa şu anda 72 ülkeye dizi ihraç eden ve ihracatta İlk beşe giren bir konuma gelen bir medyamız var. Artık Türk medyası Türkiye’nin ’soft pover’ı. Medyanın üst düzey yöneticileri şu anda Türk medyasında üretilen işlerin ihracatında çok çok iyi bir noktada olduğunu belirtiyorlar. Artık dizilerin yanı sıra hikaye, format, romanların yayın haklarını çeşitli ülkelere satmaya başlamışlar. En önemlisi de bu büyük gelişmenin ardında sadece beş yıl gibi kısa bir süre olması.

Bu medyamızın iyi yüzü. 2012'de medyamıza baktığımızda en parlak, iyimser nokta. Ancak tüm bu iyi şeylerin yanında öyle kötü şeyler de var ki, onları belirtmek ve bir an önce düzelmesi için çabalamak gerekiyor.

MEDYADA KÖTÜ ŞEYLER OLUYOR 
Her ne kadar dünyanın her yerinde medya siyaset, bürokrasi, iş dünyası vb. çevrelerle sıkıntılar yaşıyor olsa da, bizdeki durum çok farklı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından hazırlanan basın özgürlüğü endeksinde 2002 yılında Türkiye, 99’uncu sıradayken 2011 yılı itibariyle listede 143’üncü sırada ver alıyor.

Dünyada mesleklerini yapmaları suç sayılarak tutuklu bulunan gazetecilerin sayısı 170 iken bunlardan 83 tanesi Türkiye’de. Ve bu konuda Türkiye listenin en başında ver alıyor. Hiçbir zaman listede özgür ülkeler arasında yer bulamayan Türkiye, siyasi atmosferin çalkantısıyla daha da kötü bir konuma doğru gidiyor.

Tüm bunların bir an önce düzelmesini dileyerek medyanın dünü, bugünü, yarınına ışık tutacak soruları dört büyük medya grubunun başkanlarıyla konuştum ve yanıtlarını MediaCat Eylül sayısında yayımladık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder