1 Ağustos 2012 Çarşamba

Bir sanatçı dünyayı ve insanlığı ne kadar değiştirebilir?


Fransız sokak sanatçısı Artist JR, 16 yaşından bu yana bu sorunun yanıtını arıyor. JR, 16 yaşındayken Paris sokaklarında ve binaların çatılarında graffiti yaparak kendini ifade etmeye çalışırken, bulduğu bir fotoğraf makinasıyla fotoğrafa yönelir. Artık çektiği portre fotoğraflarını, büyük boyutlarda basıp, Paris sokaklarını sanat galerisi gibi kullanmaya başlamıştır.

Kuzey Afrikalı ve Müslüman göçmenlerin 2005 yılında Paris'in banliyölerinde ayaklanmaya dönüşen protestoları JR'ın hayatını değiştirir: TV haberlerini izlerken, yanan sokaklardaki olayların arasında banliyödeki binalara yapıştırdığı kendi çektiği fotoğrafları gören JR, bu sanatı dünya sokaklarına taşımaya karar verir. Henüz 21 yaşındadır ve dünyanın sorunları ve sokakları onu beklemektedir.

2006 yılında Paris burjuva kesimlerinin yaşadığı semtlerin sokaklarında 'Bir Neslin Portresi' adını verdiği ilk önemli sergisini açar ve dikkatleri üzerine çeker.


2007 yılında İsrail ve Filistin'in sekiz şehrinde iki taraftan portreleri kullandığı 'Yüzyüze' sergisini açar.




2008'de güvenlik güçlerinin kimliksiz dolaşırken sokakta yakaladığı üç çocuğu düşman mahalleye teslim etmelerinin ardından çocukların katledilmelerinden etkilenerek Rio de Jenerio'ya gider ve bu kez Rio'nun gecekondu mahallelerinde 'Kadınlar Kahramandır' sergisini açar.

Ardından, İspanya, Çin, Hindistan, Afrika ülkeleri gelir. Arap Baharı başladığında Tunus'tadır, vs...

2011 yılında ise bu kez, dünyanın her tarafından insanları fotoğraf çekip kendisine göndermeye davet eder ve bu yeni sergiye 'InsideOut' adını verir. JR'a göre sanatının bu yeni aşamasında 'İnsanlar sanatı sadece izlemiyor, aynı zamanda birlikte yapıyorlar.'

JR yaptığı işe 'İkna Edici Sanat' adını veriyor. JR, reklam sektörü ile rakip olduğuna inanıyor ve kendi sınırının kendi sorumluluğu olduğunu söylüyor. Bir sanatçı olarak kendisinin risk almaya her an hazır olduğunu ama, reklamcıların hiç risk almak istemediklerini belirtiyor.


Kaynak: MediaCat Temmuz 2012 sayısı. Link: http://mediacatonline.com/Home/YazarDetay?haberid=55733

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder