27 Şubat 2011 Pazar

Gorilla

Birkaç hafta önce Milano'ya yaptığım bir seyahat sırasında Tasarım Müzesini ziyaret ettim. Avrupa'daki en önemli tasarım müzelerinden birisi olan bu müzede en etkileyici bölümlerden birisi "Sinema Müzesi" idi.

Buradaki "The Emotions in Hats" görülmeye değer. Erotik şapkalar, uçan şapkalar, neşeli şapkalar, rahatsız şapkalar, ikonik şapkalar, gangasterlerin şapkaları, bankerlerin şapkaları... Tüm zamanların en güzel filmlerinden alınmış şapka sahnelerinden kurgulanmış kısa filmleri küçük küçük odalarda izliyorsunuz.

Bir başka çarpıcı bölüm ise Grafik Müzesi idi. Daha doğrusu Grafik Müzesi'ndeki bir sergi. Gorilla Volksrant. Sergi Amsterdam'dan iki grafik sanatçısının kendi ürünleri ve derledikleri bazı tasarım ürünlerinden oluşuyordu. Sanatçıların isimleri: Lesley Moore ve  Herman van Bostelen.

Gorilla Volksrant ilginç bir çalışma. Hollanda'da De Volkskrant isimli günlük gazetede her gün ön sayfada yayınlanan günlük haberler için görsel tasarımlar yapılmış. Tasarımlar, Lesley Moore ile Herman van Bostelen tarafından gerçekleştirilmiş.

Tasarımlara kısaca günlük haberlere verilen görsel bir yanıt da diyebiliriz. Sözler arasında görsel yorumlar.
Örneğin yandaki tasarım organ bağışı kampanyası için yapılmış.

TURKISH PARLIAMENT
AGREES ON HEADSCARVES

Türkiye'yle ilgili yayınlanmış bazı haberlere de dikkat çekici tasarımlar yapılmış.

Örneğin 2 Ağustos 2008'de "Turkish parliament agrees on headscarves" başlıklı haber için yapılan yandaki tasarım.

Türk parlamentosu'nun türban yasasını kabul ettiğine dair haberle ilgili yapılan tasarım Designpolitie isimli tasarım ofisi tarafından yapılmış. Haber "Türk parlamentosunda reform" başlığı ile duyurulmuş.


"Sexualiteit" başlıklı haber ise 7 Ekim 2009 tarihinde yayınlanmış Tasarım sanatçısının "Doğu batıyla buluşuyor" şeklinde yorumladığı çalışma aynı zamanda en iyi tasarımların seçildiği kitapta da yer alıyor.

Sadece kelimeleri ve sembolleri kullanarak politik ve güncel sorunları, gündemi, haberleri, sözleri görselleştiren bu iki sanatçı Lesley Moore ve Herman van Bostelen zamanla kendilerine "Gorilla" ismini takmışlar ve işleri-sergileri de bu isimle anılmaya başlanmış.

Yan tarafta gördüğümüz "New direction for Amsterdam city marketing" isimli haber için yapılan tasarım Amsterdam'ın yeni rotasını çiziyor.

2006'da başlayan çalışma hala devam ediyor. Londra Tasarım Müzesi, Milano Tasarım Müzesi gibi birçok müzede çalışmalar sergileniyor.  2006-2009 yılları arasında yayınlanmış haberlerin görsellerinden seçilmiş en iyi çalışmalardan iki kitap oluşturulmuş. ‘The Daily Gorilla’ isimli ikinci kitap www.thedailygorilla.nl sitesinden sipariş verilebiliyor.

1 yorum:

  1. Türkiye ile ilgili çalışmaları çok ilgi çekici... Teşekkürler.

    YanıtlaSil