28 Mart 2011 Pazartesi

Go-Giver: Yol-Veren


New York Times’da en çok satanlar listesinde uzun süre bir numarada kalan Go-Giver kitabı hizmet etmenin bireyi nasıl başarıya ulaştırdığını anlatan bir hikayeden oluşuyor.

Go-Giver İngilizcede olmayan bir sözcüktür ve yazarın söz türetmesiyle doğmuştur. Go-Getter kelimesinin karşıtı olarak kullanılmıştır. Go-Getter, “açık göz, hırslı, girişimci, atılgan, başkalarını geride bırakan, tuttuğunu koparan kimse” anlamına gelir. Bunun karşıtı olan Go-Giver kelimesini de “hoşgörülü, ılımlı, paylaşımcı, başkalarını düşünen; hatta onların çıkarlarını kendi çıkarları ile aynı tutan kimse” olarak anlamlandırabiliriz. Çevirmen Türkçe çeviride de sözcük türeterek Go-Giver'i Yolveren olarak adlandırmış.

Hırslı insanların en çok telaffuz ettiği cümledir: “Yıldızlara ulaşmak istiyorum, o kadar yükselmek istiyorum…” Yolveren kitabında da Joe adında başarıya susamış, hırslı bir genç adamın hikayesini okuyoruz. Joe gerçek bir girişimcidir ama çalıştıkça hedeflerinden uzaklaştığını hisseder. Karamsar bir gününde efsanevi danışman Pindar’la tanışır ve Pindar onu bir grup Yolverenle tanıştırır.

Joe tanıştığı Yolverenlerden neden çok çalıştığı halde hedeflerinin kendinden uzaklaştığını öğrenmeye başlar. Başarının gerçek sırrı Yolveren olmayı başarabilmektir: Almaktan ziyade, vermeye odaklanabilmek, başkalarının hayatlarına değer katabilmek… Bunun için Joe’nun beş kuralı öğrenmesi yeterlidir:

Değer Kuralı: Gerçek kıymetinizi belirleyen size ödenenden ne kadar fazlasını değer olarak geri verdiğinizdir.

Kazanç Kuralı: Gelirinizi belirleyen, ne kadar insana hizmet ettiğiniz ve bu hizmeti ne kadar iyi verdiğinizdir.

Nüfuz Kuralı: Nüfuzunuzu belirleyen diğer insanların çıkarlarını ne denli ilk sıraya koyduğunuzdur.

Hakiki Olma Kuralı: İnsanlara sunabileceğiniz en değerli şey kendinizsiniz.

Almaya Açık Olma Kuralı: Verimli şekilde vermenin anahtarı almaya açık olmaktır.

Hikaye biçiminde oluşturulmuş kitap cömertlik ruhuyla hareket edenlerin bolluğa ve bol ödüllü bir hayata daha kolay ulaşacağını sade yalın bir şekilde anlatıyor.

Güçlü bir iş fikriniz varsa bu beş kuralı uygulamayla başlayın. Pişman olmayacaksınız.

Yolveren, Bob Burg & John David Mann, MediaCat Kitapları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder