29 Mart 2011 Salı

Kadınlar seçim ve yeni anayasa için atakta!

Milletvekili aday adaylık süreci ve 8 Mart Kadınlar Günü yakın tarihlere denk düşünce Türkiye’deki kadın örgütleri hiç olmadığı kadar hareketlendi. Seçimlerden hemen sonra yeni anayasanın hazırlanacak olması ve giderek artan kadın cinayetleri üst üste gelince sivil toplum kuruluşları hızla harekete geçerek tepki vermeye başladı. Her seçim öncesi farklı kampanyalarını görmeye alıştığımız Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) yine ses getiren bir kampanyayla gündeme gelmeyi başardı.

KA.DER kampanyası devam ederken çeşitli sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, gazeteci ve yazarlarla iş dünyasının önde gelen isimleri bir araya gelerek “Haklı Kadın Platformu”nu oluşturdular. Amaç yine aynı: Kadınların politikaya katılımını engelleyen koşulların ortadan kaldırılması.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneğ-KAGİDER, KA.DER ve TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Komisyonu’nun da aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşu Haklı Kadın Platformu’nda yer alıyor. Türkiye 134 ülkenin yer aldığı kadın erkek eşitliği sıralamasında sondan 9’uncu sırada bulunuyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranı yüzde 9 ve 181 ülke içerisinde 105’inci sıradayız. Bürokraside de durum çok farklı değil. İşte tüm bunların sonucunda bu defa kadın örgütleri hedefi, çıtayı yüksek koydu: Yüzde 50.

Bunların yanı sıra son günlerde gündeme gelen bir başka hareket ise “Başörtülü Milletvekili İstiyoruz İnsiyatifi” adıyla gündeme oturdu. “Başörtülü Milletvekili İstiyoruz İnisiyatifi”, başörtülü milletvekili adayı için partilere çağrı yaparak “Başörtülü aday yoksa ‘oy’ da yok” sloganıyla harekete geçti.

275 KADIN MİLLETVEKİLİ

KA.DER tarafından başlatılan “275 Kadın” kampanyası 12 Haziran 2011’de yapılacak genel seçimlerde listelerde yer alacak kadınların sayısını artırmayı amaçlıyor.
Reklam filmleri, basın ilanları ve açıkhava kampanyalarının yanı sıra medyada yoğun bir şekilde haber olarak yer almaya başlayan KA.DER kampanyasında ünlü isimler yer alıyor. Bu isimler arasında KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, yazar Ayşe Kulin, televizyoncu Ayşe Özgün, köşe yazarı Nihal Bengisu Karaca, terzi Nebahat Alanç, sanatçılar Gülben Ergen, Sertap Erener ve Nil Karaibrahimgil var.

Kampanyada şu mesajlar ön plana çıkarılıyor:
“Eşit Temsil için” 275 Kadın…
“Yeni Anayasa için” 275 Kadın…
“Gerçek Demokrasi için” 275 Kadın…
“Engellerin Kalkması için” 275 Kadın…
Televizyonda yayınlanan reklam filmleri Nil Karaibrahimgil’in bestesiyle tamamlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder