18 Şubat 2012 Cumartesi

Star TV ve Turkcell'in yeni logoları tüketicide nasıl bir farkındalık yarattı

Geçtiğimiz aylarda Turkcell logosunu değiştirmeye karar verdi ve eski logosunu çağrıştıran yeni bir logo tasarlattı. Doğuş Yayın Grubu ise Doğan Yayın Grubu'ndan satın aldığı Star TV için ilk yaptığı şey yabancı bir tasarım grubuna yeni bir logo yaptırmak oldu.

MediaCat için THINKNEURO araştırma şirketi, EEG yöntemi kullanarak Star TV ve Turkcell’in eski ve yeni logolarını analiz etti. Analizlere 16 gönüllü denek katıldı ve onlara toplam 24 logo gösterildi. Her bir logo deneklere 3 saniye boyunca gösterildi. Gösterilen 24 logodan dördü Turkcell ile StarTV’nin eski ve yeni logolarıydı.

TURKCELL’DE FARK AZ
EEG verilerinin analizi sonucunda elde edilen skorlar gösteriyor ki, Turkcell’in eski ve yeni logoları arasında duygusal ilgi bakımından çok az fark var. Eski logonun duygusal ilgi skoru 82,22 iken, yeni logonunki 82,23 olmuş. Bu benzerliğin nedeni yeni logonun temel yapısının ve tüketiciye verdiği mesajların değişmemiş olması. En azından tüketici değişimi bu şekilde algılıyor. Dikkat skoru itibariyle yeni logo 73,16, eski logo ise 69,50 skorlarını elde etti. Açıkça görülüyor ki, yeni logo tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarmış.

STAR'IN ESKİ LOGOSU DAHA ETKİLİ
Star TV’nin eski ve yeni logosunun nöroskorları incelendiğinde, eski logonun 78,28’lik duygusal ilgi skoruyla 76,35’lik skora sahip yeni logoyu geride bırakmış. Yeni logonun skoru ortalamanın oldukça üstünde kalmasına rağmen eski logonun gerisinde kalmış. Araştırmayı yapan uzmanlar şu anda tüketicilerin yıllardır kendileriyle duygusal bağ kurmuş eski logoyu hayatlarından bir anda çıkarıp atamadıklarını belirtiyorlar.

Dikkat skoru incelendiğinde de yeni Star TV logosu biraz sendelemiş. Yeni logonun skoru 65,27 iken, eski logonun skoru 71,92 olmuş.

Kaynak: MediaCat Şubat sayısı

1 yorum:

  1. Katılıyorum...Star ın yeni logosunu ilk gördüğümde ne olduğunu anlayamadım.Kristalden etkilenmiş karmaşık bir yapısı var.Gerçi son yıllarda nedense logoları yenileme adına birçok adım var ancak 12 den vuran sanırım pek çıkmadı..

    YanıtlaSil