1 Nisan 2011 Cuma

‘Ya kadın olsaydın?’

KADER'in 275 kadın kampanyası kendi mecrasında devam ederken, bu kampanyayı destekleyen bir başka kampanya internete düştü. Bu viral kampanya, kadının siyasette ve parlamentoda varolmasının önündeki sorunları bir başka açıdan ele alıyor.

Türkiye’deki üç büyük siyasi partinin genel başkanları kampanyanın odağına konulmuş ve onlara “Ya Kadın Olsaydın?” diye soruluyor. Kampanyada liderlerden kadınların siyasetteki temsil sorununa ilişkin empati kurarak seçimlerde aday belirlemeleri isteniyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Ya Kadın Olsaydın Tayyip Bey?” sorusu soruluyor. Daha sonra ise sorunun yanıtıyla devam ediliyor: “Misafir ağırlayacaktın. Siyaset yerine börek yapacaktın.”


Kampanyada ayrıca tüm liderlere kadın milletvekili oranını yüzde 50’ye çıkarmaları ve listelerinde yarı yarıya kadın aday göstermeleri durumunda kadın seçmenlerin sonuna kendilerini destekleyecekleri sözü veriliyor.

Kucağında bir bebek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çok benzeyen bir kadın fotoğrafının yanında ise şu sözler yer alıyor: “Ya Kadın Olsaydın Kemal Bey? Bebek bakacaktın. Muhalefet yerine mama yapacaktın.” Bugünün siyasi anlayışı yüzünden meclisteki kadın milletvekili oranının sadece yüzde 9 olduğunu belirten reklam, “13 Haziran 2011 Sabahı 275 Kadın Milletvekili” sloganıyla tamamlanıyor.


Ojeli tırnaklarıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye tek yumurta ikizi kadar benzeyen, örgü ören bir kadın fotoğrafının yanında yer alan metin ise şöyle başlıyor: “Ya kadın olsaydın Devlet Bey? Örgü örecektin. Meclisi rüyanda görecektin.” Son derece esprili, bir o kadar da etkili kampanya, bakar bakmaz insanı gülümsetiyor.



KA.DER birbirinden etkili siyasi kampanyalar yaptıran bir sivil toplum kuruluşu olarak tanınıyor ve bu alanda etkisini, ağırlığını hissettiriyor. Diğer sivil toplum örgütleriyle karşılaştırıldığında sıfır bütçeli kampanyaların etkisi ve gücüyle fark yaratıyor. Görünen o ki bundan sonra KA.DER kampanyalarını destekleyen yan kampanyalara şahit olmaya devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder