8 Nisan 2011 Cuma

Tasarım Alaturka

John Hegarty, “Reklamcılık parlak beyinleri sanattan uzak tutmanın en iyi yollarından biridir” diyor.
MediaCat Tasarım 2009 yılında geliştirdiğimiz bir fikirdi. Yaratıcı kişilerin enerjilerini yeterince sergileyemediğimiz, okurlarımıza, sektöre yeterince tanıtamadığımız düşüncesinden yola çıktmıştık. Ne de reklam sektöründeki yaratıcılar diğer sanatçılardan farklı olarak ürettikleri tüm ticari işlerde kendilerine çizilen sınırlar içerisinde hareket ediyorlardı. Onları kimsenin sınırlamayacağı, yaratıclıklarını özgürce gösterebilecekleri çalışmalar çıksın istedik.
Bugüne kadar 7 adet MediaCat Tasarım üretildi. Hepsi birbirinden değerli eserler. İlkini Uğurcan Ataoğlu yaptı. Daha sonra sırasıyla Hulusi Derici, Volkan İkiler liderliğinde Concept ekibi, İlkay Gürpınar, Kurtcebe Turgul, Ozan Varışlı ve Ayşe Bali.

Bu ayki MediaCat Tasarım'ın konusu Alaturka Tasarım ve Ayşe Bali’den. Alaturka’nın anlamı sözlüklerde “Eski Türk töre, gelenek, görenek ve hayatına uygun, Doğuluca, alafranga karşıtı” olarak geçiyor. Mecazi anlamı ise düzensiz, yöntemsiz. Ayşe Bali neden Alaturka sorusuna şöyle yanıt arıyor:

“Belki alafranga ofislerde, alafranga hayatlar sürdüğümüz halde hepimizin özünde bir miktar alaturka olduğu için… Belki her yerde olan bitenden bunca haberdar oldukça, dışarı değil içeri bakmak taze geldiği için… Belki de kapakta Orhan Gencebay’ı görme fikri hoşuma gittiği için…”

Alaturka Tasarım’ın bazı bölümlerini burada paylaşıyorum. Tamamını www.tasarimalaturka.com sitesinden görebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder