5 Nisan 2013 Cuma

Bir emlak danışmanının Sosyal Medya’yı etkin kullanabilmesi için #10 öneri


Yaşadığımız dijital çağda dünyadaki 2,5 milyar internet kullanıcısının 1,5 milyarı sosyal medyada hatırı sayılır bir zaman geçiriyor. Geldiğimiz noktada çoğu meslek gruplarının iş yapış süreçlerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Örneğin emlak danışmanları. 

Geçtiğimiz günlerde Realty World yöneticilerinden bir davet aldım. Birlikte çalıştıkları emlak danışmanlarına sosyal medyayla ilgili bir konferans vermemi istiyorlardı. Bu konferans için hazırlanırken gördüm ki emlak danışmanları, emlak şirketleri -büyük markalar dahil sosyal medyada pek yoklar. Elbette bazıları üç oda bir salon şeklindeki gazete ilanlarını aynen sosyal medyaya da taşımışlardı. Ancak bu sosyal medyada doğru bir içerik mi? 

EMLAK SEKTÖRÜ SOSYAL MEDYADA NASIL YER ALMALI?
İnsanlar sosyal medyada satış ve reklam mesajları görmek istemiyorlar. Bunu fark eden birçok marka artık sosyal medya için özel içerik hazırlıyor.

Bir emlak danışmanı ya da emlak şirketi sosyal medyada nasıl yer almalı? İşte emlak danışmanları için Sosyal Medya’yı nasıl kullanabileceklerine dahil hazırladığım rehber:

Öneri #1: Misyonunuzu belirleyerek işe başlayın.
Bunu yapmak için kendinize öncelikle şu soruyu sorabilirsiniz: Ben ne yapıyorum? Bir aracı mıyım yoksa insanlara yaşam tarzı sunan bir markanın temsilcisi miyim? İnsanlara ne sattığınız önemli değil, onlara nasıl bir değer sağladığınız önemlidir.

Öneri #2: Bir yayıncı gibi davranın.
Artık günümüzde bir mecra sahibi olmanız için çok paranızın olması gerekmiyor. Bir gazete ya da bir televizyon ya da dergi grubunuzun olması gerekmiyor. Yaşadığımız bu sosyal medya uygarlığında kendinize sosyal medyada bazı hesaplar açmanız yeterli. Sosyal medya sayesinde günümüzde herkes bir yayıncı, herkesin bir mecrası var. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, gerçek bir gazeteci, bir yayıncı gibi içerik üretebilmek. 5N 1K sadece Cüneyt Özdemir’in programının adı değil, temel bir kuraldır. O halde bu maddeleri sizin için dönüştürelim.

5N 1K
       Neden içerik yaratıyoruz?
       İçeriğimiz ne hakkında olacak?
       İçeriği ne zaman oluşturacağız?
       Nasıl geliştireceksiniz?
       İçeriğimizi nerede yayınlayacağız?
       Hedef kitlemiz kim?

Unutmayalım, büyüklerle rekabet etmenin en kolay yolu işe yarayan, dikkate alınan içerik üretmektir.

Öneri #3: Başkalarıyla ne kadar çok değerli bilgi paylaşırsanız o kadar uzman görünürsünüz, o kadar güven kazanırsınız.
İnsanlara işinizle ilgili ihtiyaçları olan değerli bilgiyi üretin ve onlarla paylaşın. Ama bunu bir kere değil sürekli yapmalısınız.

Öneri #4: Sosyal Medya’da paylaşacaklarınız sizinle ilgili değil, müşterileriniz için ne yaptığınızla ilgili olmalıdır.
Önemli olan müşterinin ihtiyacı olan bilgileri paylaşmaktır. Kendimizle ilgili değil onlarla ilgili bilgi paylaşmalıyız. Doğru içerik müşteri odaklıdır, gerçektir, sahicidir. Aynı zamanda ikna edici olmalıdır. Eğlenceli olması, sürprizler barındırması, şaşırtıcı olması ise insanların ilgisini çekmesini kolaylaştırır.

Öneri #5: Sosyal Medyadaki en iyi ‘emlak alma ve satma ansiklopedisi’ni hazırlayın. Ama bir de en iyi  ‘Sorun Çözme Klavuzu’ ekleyin.
Müşterilerinizin sizin işinizle ilgili uykusunu kaçıran problemler neler? Hangi süreçlerde hangi ihtiyaçları var? Boya, badana, taşıma şirketi… Ansiklopediniz için o kadar çok madde var ki.

Öneri #6: Sosyal Medyadaki emlak profesyonellerinin buluştuğu networklere üye olun.
Başkalarının deneyimlerinden faydalanmak çok önemlidir. Profesyonellerin üye olduğu networklere üye olun, siz de deneyimlerinizi paylaşın. Türkiye’de böyle networkler yoksa siz kurun.

Öneri #7: Sosyal Medya hesaplarınızdan müşterilerinizin, topluluğunuzun deneyimlerini, hikayelerini paylaşmaları için teşvik edin.
Paylaşacağınız hikayeler için en iyi kaynak sizi izleyenler, müşterileriniz ve potansiyel müşterilerinizdir. Onları hikayelerini paylaşmaları için teşvik edin.

Öneri #8: Topluluğunuzla, müşterilerinizle bağınızı koparmayın.
İçeriğinize mutlaka müşterilerinizi dahil etmelisiniz. Onların satış sonrası hikayeleri, yaşadıkları sorunları sizinle paylaşmaları için onları teşvik edin.

Öneri #9: Pazarladığınız, ilgilendiğiniz mekanların hikayelerini öğrenin ve bunları paylaşın.
Her insanın bir hikayesi olduğu gibi her mekanın da mutlaka bir hikayesi vardır. Bu hikayeler iyi anlatılırsa dikkat çeker. Ann Handley diyor ki: ‘İyi içerik hikaye anlatmak değil, gerçek bir hikayeyi
iyi anlatmaktır’

Öneri #10: Büyük markaları gözleyin, onların deneyimlerinden yararlanın.
Büyük markaların araştırma bütçeleri vardır. Onlar stratejilerini uzun araştırmalar sonucu belirler. Onların deneyimleri ve yaptıkları sizing için bir klavuz olabilir. Sosyal medyası iyi yönetilen markaları dikkatli izleyin.

Sosyal medyada siz müşteri aramazsınız. Orada müşteri size gelir bulur. Eğer doğru bir içerikle dikkat çekebilirseniz, insanlara yardım ederseniz, insanların hayatını kolaylaştırırsanız hiç beklemediğiniz kadar fazla müşteri gelir size bulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder