5 Nisan 2013 Cuma

Türkiyenin en sevilen 21 markasının bilinç altımızdaki kelime karşılığı

‘Pazarlama ürünlerin 
savaşı değil, 
algıların savaşıdır’ -Al Ries 

Pek çok pazarlamacının araştırma yapmak ve ‘gerçeklere ulaşmakla’ meşgul olduğunu söyleyen Al Ries, pazarlama dünyasındaki tek gerçeğin tüketicilerin algıları olduğunu, gerisinin yalan olduğunu vurgular. Hal böyle olunca pazarlamanın nihai savaş alanı, Jack Trout‘un da her daim üstüne basarak belirttiği gibi zihinlerden başka bir yer değil. Pazardaki bunca rekabet, savaş, markaların harcadığı devasa bütçeler, yapılan yatırımlar… Tüm bunlar tüketicinin zihninde bir, en fazla birkaç kelimelik bir yer kapabilmek için.

MediaCat'in Mart 2013 sayısında yayınlanan 'Markaların Kelime Karşılığı' Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir araştırma. Araştırma Türkiye'nin 21 lovemark'ının tüketicinin zihnindeki algısını anlamaya yönelik. EEG yöntemiyle yapılan araştırmada insanların 21 markanın insanların zihnindeki karşılığı araştırıldı. Araştırmayı Think Neuro şirketi gerçekleştirdi. İşte Türkiye'nin en sevilen 21 markasının tüketicinin zihnindeki kelime karşılıkları:

21 MARKALARIN KELİME KARŞILIĞI 

Adidas-Kültürlü
Arçelik-Kaliteli
BMV-Karizmatik
Bonus Card-Sosyal
Burger King-Geleneksel
Casper-Maceracı
Coca-Cola-Çekici
Elidor-Yenilikçi
Hepsiburada.com-Samimi
İstikbal-Sağlam
İş Bankası-Keyifli
Kanal D-Şehirli
LC Waikiki-Yetenekli
Migros-Havalı
Nokia-Sosyal
Omo-Cesur
Posta-Enerjik
THY-Dişi
TTNET-Eğlenceli
Turkcell-Güvenilir
Türk Telekom-Zeki

2 yorum:

  1. Bu konu benim çok takıntılı olduğum bir konu, ancak yukarıdaki 21 marka için oluşturulmuş algısal karşılıklar sanki çoktan seçmeli sorular ve yönlendirmler üzerinden çıkmış gibi, malesef anketör şirketleri çok güvenilir bulmuyorum bu tip araştırmalarda, eğer araştırma sonuçları bu şekilde sosyal medyada dolanıyorsa sanki reklam kokuyor / yönlendirme yapıyor gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan bey, bu araştırmayı ThinkNeuro şirketi yaptı ve araştırmanın deneklerine soru sorulmadı. Daha önceki araştırmadan elde edilen 37 kelime her bir marka için deneklere gösterildi ve deneklerin beyin dalgalarından sonuçlar çıkarıldı. Yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil