25 Haziran 2011 Cumartesi

Büyük fikirleri olan reklam yazarı 100 yaşında

“Beni, bazı büyük fikirleri olan bir reklam yazarı olarak hatırlamalarını isterim.”
23 Haziran 1911’de İngiltere’de, West Horsley’de İskoçyalı bir baba ve İrlandalı bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen David Mackenzie Ogilvy 100 yaşında. Ogilvy ajanslarının tüm dünyada kutladığı Ogilvy’nin doğum günü dünyanın en büyük pazarlama etkinliği Cannes Lions’ta da unutulmadı.


Ogilvy, bir reklam ajansının kurucusu olduğu 1949 yılına kadar, İngiltere, Fransa ve Amerika’da bir çok meslek denemişti: Aşçılık, satıcılık, istihbaratçılık, çiftçilik… Satıcılık yaptığı sırada henüz 24 yaşındayken Aga fırınları için yazdığı “Aga Fırınlarını Satmanın Teori ve Pratiği” isimli el kitabı satışla ilgili yazılmış en iyi el kitaplarından biri olarak bilinir. O kitap aynı zamanda Ogilv'nin reklamcılığa adım atmasında da önemli rol oynar.


1935’te Londra’da Mather&Crowther ajansında işe başladıktan üç yıl sonra Amerikan reklamcılığını incelemek üzere New York’a gönderilir Ogilvy. 1938-1949 yılları arasına ise bir çok iş sığdırır: Gallup Audience Research Institute yönetici yardımcılığı, İngiliz Gizli Servisi ve İngiltere Büyükelçiliği’nde çeşitli görevler… 1945-1949 yılları arasında ise karısı ve 4 yaşındaki oğluyla Pensilvanya’da bir Amish kasabasına yerleşerek çiftçilik yapar. Ogilvy, bu işte başarısızlığa uğrayınca bir reklam ajansı kurmanın zamanı geldiğine karar verir.

1950’li, 1960’lı yıllardaki reklamın altın çağına damgasını vuran önemli reklamcılardan biri oldu Ogilvy. Ünlü Rolls-Royce reklamını da o dönemde yazdı: “At 60 miles an hour the loudest noise in this new Rolls-Royce comes from the electric clock”

Ogilvy, reklamın sanatsal yönüyle satış yönünün birbirine karıştırılmaması gerektiğini sık sık dile getirmiştir. Reklamcılığın avangart bir sanat biçimi olarak gören kişiler tarafından istila edildiğini savunan Ogilvy, bu kişilerin hayatlarında hiçbir şey satmadıklarını ve tek amaçlarının Cannes Festivali’nde ödül kazanmak olduğunu söylemişti. “Beş yıl kapı kapı dolaşıp Aga fırınlarını satmamış olmasaydım herhalde ben de aynı hataları yapardım” diyen Ogilvy, satıcının her zaman satıcı kaldığını savunmuştu.


David Ogilvy 1963’te, reklamcılık tarihinin en çok okunan kitaplarından birini yazd: Bir Reklamcının İtirafları. 1973 yılında Fransa’ya 14.yüzyıldan kalma bir şato olan Touffou’ya yerleştiğinde kreatif direktörlüğü bırakan Ogilvy 80’lerde Ogilvy & Mather Hindistan’ın yöneticiliğini yürüttü. Bir dönem Frankfurt ofisinde de çalışan Ogilvy 1989’da Martin Sorell’in Ogilvy & Mather’ı satın alarak WPP networküne katmasından 10 yıl sonra 1999’da bir yaz günü Fransa’da Touffou’da hayata veda etti.

Ogilvy arzuladığı gibi her zaman büyük fikirleri olan dünyadan gelmiş geçmiş en iyi reklam yazarlarından biri olarak hatırlandı ve hatırlanmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder