17 Haziran 2011 Cuma

KAGİDER 61. Hükümet'ten 10 kadın bakan bekliyor

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği 8 yıl önce iş dünyasının 37 öncü girişimci kadını tarafından kuruldu. Benim de kurucuları arasında bulunduğum KAGİDER'in temel misyonu Türkiye'de kadının ekonomik hayatta varlığının artması için çalışmak. 8 yılda iyi bir yol almış sayılsak da  geldiğimiz noktanın Türkiye için çok çok yetersiz olduğunun farkındayız. Ayrıca bu 8 yılda anladık ki siyasilerin, bürokrasinin, desteği olmadan, onları belirli konularda ikna etmeden kadının iş hayatına atılmasının önündeki engelleri kaldırabilmek çok da kolay değil.

Mart 2011'den bu yana KAGİDER'in başkan yardımcısıyım, başkan yardımcılığının yanı sıra iletişiminden sorumluyum. Seçimlerden önce KAGİDER yönetim kurulu olarak siyasilere nasıl bir mesaj vermeliyiz, onlardan neler talep etmeliyiz konusunu tartışmaya başladık. Tartışmanın sonucunda çıkan verilerle oturup talebi kaleme almak görevi de her zamanki gibi bana düştü. Birçok gazetede rastladığınız KAGİDER'in 61. Hükümetten taleplerini dile getiren yazımızı kayıtlara geçmesi için blogumda da yayınlamayı Türk kadınına bir borç olarak görüyorum.

Bizim 61. hükümetten talep ettiklerimiz arasında en dikkat çekici olan 10 kadın bakan idi. Geçen dönem 2 kadın bakan vardı kabinede ve arkadaşlarım 4 tane talep edelim dediler. Ancak ben nüfusunun yarısı kadın olan bir ülkede zaten yüzde 14 parlamento temsiliyetinin yetersiz olduğunu düşünerek bu sayıyı 10'a çıkardım. Böylece hükümet kadın erkek temsiliyet eşitliği için en iyi örnek olacaktı. Bunun kolay bir rakam olmadığının elbette farkındayım. Biz istedik, ancak bakalım ne kadar ciddiye alınacağız?

İşte KAGİDER'in 61. Hükümetten 6 talebinin yer aldığı mektubumuz:

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’in Yönetim Kurulu seçimlerin ardından kurulacak olan 61. Hükümete tüm Türkiye kadınları adına taleplerine dile getiren bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

12 Haziran 2011 Genel Seçimleri yüzde 87 gibi rekor bir katılımla ve demokratik bir olgunlukla tamamlanmıştır. Her ne kadar bu seçimde Türkiye demokrasi tarihinde bir rekor kabul edilen 78 kadın milletvekili parlamentoya girmiş olsa da nüfusumuzun yarısının kadın olduğu düşünüldüğünde parlamentodaki yüzde 14’lük temsiliyet oranı kadınlar adına temsilde adalet noktasına hala bir hayli uzaktır.

Biz KAGİDER Yönetim Kurulu olarak parlamentoya giren dört siyasi partimizi ve seçilen tüm kadın milletvekillerimizi gönülden kutluyoruz.

Bugün Türkiye ne yazık ki dünyada kadın erkek eşitliği ve toplumsal gelişmişlik endeksinde 134 ülke arasında 126.sırada yer almaktadır. 2023’te nasıl Türkiye olarak ana hedefimiz en büyük 10 ekonomi arasına girmekse, kadın-erkek eşitliği ve toplumsal gelişmişlik endekslerinde de en ileri ülkeler düzeyine çıkmayı hedeflemeliyiz.

Türkiye’nin tüm kadınları adına, girişimci kadınlar olarak Türkiye Cumhuriye’tinin 61. Hükümetinden beklentilerimiz şunlardır:

1. Bireyleri, bireylerin haklarını ve özgürlüklerini korumayı esas alan bir anayasanın başta parlamentodaki siyasi partiler esas olmak üzere toplumdaki tüm kesimlerin ve tüm azınlıkların görüşlerinin de alınarak büyük bir toplumsal uzlaşmayla hazırlanması.

2. Kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki varlığının güçlendirilmesi; başta kadının iş gücüne katılım oranı olmak üzere tüm fırsat ve cinsiyet eşitsizliği sorunlarının çözülmesi.

3. 61. Hükümette en az 10 kadın bakana yer verilmesi ve böylelikle kadınların siyasi ve idari temsili konusunda topluma örnek olunması.

4. 6 Haziran 2011 tarihinde kurulduğu ilan edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yeniden Kadın Bakanlığı’na dönüştürülmesi ve Eşitlik Çerçeve Yasası’nın bir an önce çıkarılması.

5. Bürokraside, yönetim kadrolarına atamalarda yüzde 50 kadın kotasının uygulanarak, çalışma hayatında kadın erkek eşitliğinin sağlanması.

6. Kadın girişimciliğini teşvik konusunda ihtiyaç duyulan tüm yasal tedbirlerin alınması, kadın girişimcilerin ekonomik kredi oranlarıyla desteklenmesi ve hükümet tarafından “Kadın Girişimci Seferberliği”nin başlatılması.

Bu vesileyle 61. Hükümete Türkiye’de demokrasinin iyileştirilmesi, ekonominin geliştirilmesi ve toplumsal-sosyal sorunların çözülmesi yolundaki çalışmalarında başarılar dileriz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder